torsdag 14 januari 2016

Konsonantljud och andra färdigheter.


Igår var det dags för BVC-besök igen. Ines njöt av uppmärksamheten från vår snälla sköterska Anne-Katrin och hade nog gärna hängt kvar där hela dagen om hon fått.

Hon växer precis som hon ska och är i dagsläget 71,2 cm lång och väger 7840 g.

På frågan om Ines börjat använda sig av några konsonantljud ännu då hon jollrar sa jag att förutom lite "mamama" då hon ska läggas om kvällarna ibland så har hon inte börjat med detta.

Ines tyckte visst att det var dags att ändra på detta för redan samma kväll och under hela dagen idag har hon inte gjort annat än låtit "mamama, bababa, vovovo".

Andra färdigheter är att hon liksom hoppar upp och ner på rumpan då hon sitter och att hon häver sig fram och hänger på armarna som att hon skulle vara på gång att börja krypa. 

Balansen är mycket bättre, hon sitter stadigt utan stöd och kan med lätthet sträcka sig långt åt sidorna eller framåt för att gripa efter leksaker och sen räta upp överkroppen till sittande ställning igen.

Hon tycker mycket om att sitta på en matta på golvet omgiven av leksaker som hon plockar med. Det är precis vad hon gör nu i skrivande stund.

Ines är mycket förtjust i att vifta framför sig med klädesplagg och trasor hon får tag i, hon gillar när vi bygger torn tillsammans som hon sen raserar och att läsa/klappa på sidorna i pekböcker.

Hon kan banka med ena handen i bordet och är på gång att kunna klappa händerna. Vid ett fåtal tillfällen har hon skakat på huvudet.

Hon tränar sitt pincettgrepp genom att försöka stoppa i sig små, små bitar av bröd, pasta, frukt etc och är överlag väldigt matglad numera. Plötsligt går tom även fruktpureer hem.

Fortfarande stoppas förstås alla typer av saker in i munnen för att sedan slängas i golvet. Och det finns ännu inget som får henne på gladare humör än sånger med rörelser eller då vi spelar musik.

Sådan är hon vår Ines, 7,5 månader gammal.


Sitta med sällskap på golvet är fantastiskt kul. Här med kusin Wilhelm som är fasligt förtjust i sin lille släkting.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar